20110105

Bir buluşma düzenleyip bildiri kriter deklarasyonu hazırlayalım

Herkesin söyleyecek o kadar çok sıkıntısı ve enerjisi varken, bunu sanal ortamdan kurtarmanın yoluna gidelim. Yoksa burda içimizi döküp, aynı sıkıntıları başkalarının da yaşadağını öğrenme avunutusndan öteye gidemeyeceğiz. Daha önce bir kaç yazının altında yinelediğim şeyi tekrar yineleyeceğim- Bir buluşma düzenleyip
bildiri kriter deklarasyonu -artık adına her ne diyeceksek- hazırlayalım ve bunu ulaşabildiğimiz kadar çalışan mimara (konuya duyarlı kim varsa onlara) iletelim (zor olmayacağına eminim bunun). Daha sonra ilgili yazılı basınlara ve internet basınına da konuyla ilgili yazılar yazabiliriz. Belki ondan sonra mimarlar odasının da ilgisii çekebilirz- ya da onlar baştan yanımızda olmayı seçerler.
buluşmanın nerde ne zaman ne şekilde olacağına kaar verelim bir an önce eğer gerçekten istiyorsak-

utku'ucar

12 yorum:

  1. mantıklı ne kadar başarılı olur deneyip görelim! sesimiz sanal ortamda kalırsa pek ciddiye alınmayız ama bu da bir adım tabi ki(hatta büyük bir adım neden şimdiye kadar yapılmadı şaşarım)madem bir işe başlandı 2. adımını da beraber atalım kalabalıklaşalım sesimizi duyuralım..

    YanıtlaSil
  2. Bence çok güzel bir fikir, ben katılırım benimle gelecek arkadaşımlarım da var, herkes birkaç arkadaşına haber verir, tartışma ortamı için yeterli sayıya ulaşılır, kısa vadede sonuç beklemiyorum ama senin de dediğin gibi tartışmayı en azından sanallıktan kurtarırız.
    Emine

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Utku;

    Ben Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Yıldırım. Ayrıca en genç ve aynı zamanda özel sektörde tek ücretli çalışan mimar yönetim kurulu üyesiyim.
    Odada bu tarz sıkıntılar için çalışmalar var fakat daha çok destek görmesi gerekiyor.
    Bence de hem tanışma hem de tartışma olarak bir toplanma gerçekleşirse güzel olur. Ben de size odanın ne tür katkılar koyabileceği konusunda, yapılan çalışmalar konusunda ve neleri destekleyebileceğimiz konusunda yardımcı olabilirim. Yer olarak Mimarlar Odası İst. Bk. Şubesi de olabilir(Not: sizi ağırlamaktan onur duyarız.) ve ya bağımsız bir yer de seçebilirsiniz. Yönetim kurulu üyesi olarak Mimarlar Odasının imkanlar doğrultusunda her türlü desteği vereceğinin ve bunun takipçisinin bizzat kendim olacağının sözünü veriyorum. Yeterki şu çalışma bir siyasi taraf, boyut ve ya çıkar haline gelmesin.

    Tarihi, ücretli çalışanların katılabileceği; Yeri ise merkezi bir yerin seçilebileceği( Karaköy, Kadıköy, Beşiktaş...) bir yer olmasını dileyerek size bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  4. duyuralım... buluşalım... nezaman? nerede? İstanbul'da mı çoğunluk? yoksa farklı şehirlerde farklı organizasyonlar mı olacak?
    mamin

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle yer ve zaman belirlenip bunu bu platformda duyurarak ilk adımı atmış oluruz. Aramızda mimarlar odası yönetim kurulu üyesi olması sorunların enine boyuna konuşulması konusunda olumlu bir durum oluşturur kanaatindeyim

    YanıtlaSil
  6. eğer henüz olgunlaşmamış bu oluşumu bir platforma dökersek, yayınladığımız sıradan ve muhttablarının aşina olduğu bir deklarasyondan öteye geçemeyecektir. eğer bir toplantı olacaksa da bu sadece tanışma amaçlı olmalıdır. bu sitenin şu an için bir şeyleri çözebilecek güce muktedir olduğu düşünmüyorum. henüz erken.

    YanıtlaSil
  7. bir mimarlık öğrencisi olarak bu fikirden çok heyecanlandığımı belirtmek isterim. böyle bir hareketin sonuca ulaşması, sadece sektörün şimdiki halini değil, biz öğrencileri de iyi bir şekilde etkileyecektir.
    belki bir sonraki adım olarak stajyerlik şartlarının iyileştirilmesi konusunda da bir takım düzenlemelere gidilebilirse çok iyi olabilirdi aslında...

    YanıtlaSil
  8. konuşmaktan, tartışmaktan kaçmayalım. Bir sonuç ürün beklentisiyle değil, bir arada olabildiğimizi görmek için "ilk kez" buluşalım. Yalnız olmadığımızı burda hissetmekten daha iyi bir güven hissi oalcaktır bu, buna eminim.
    toplanıp aynı anda aynı şeyleri konuşalım. burada yazdığım şeyi 2-3 gün sonra okuyor birileri, sonra onlar cevap yazıyorlar, ben onların yazdığı cevabı 2-3 gün sonra okuyorum... ve bu zaman kayması konuşulan-konuşulması gerekenlerin derinliğini kaybetiriyor. Blog kurucusu arkadaşdan bir çoğumuzun burayla tanışmamızı sağlayan facebook hesabından bir buluşma organizyonu açmasını rica ettim. Hemen yarın demiyorum ama 3-5 ayda beklemenin kimseye faydası yok.


    "neden buluşmak önemli"

    1- Haklılığına emin olduğumuz bir konuda hala neden daha fazla insanın onayını bekleyelim- Bu adaletsizlikten canı/candaşı yanan birileri zaten bu sürecin içine dahil olurlar, birileri yola düştüğünde.

    2- daha önce de bloga yazdığım bir şey var; "sonuçta birey olarak hiç birimizin gücü-erdemi-sabrı bu acizliklerin karşısında durmaya yetmiyor. Doğanın kanunu gereği güçsüz olup ezilip aşağılanmaya devam mı etmek istiyoruz? Şunu anlamalıyız, bizim önce kendi aramızda birlik olmamız şart. Şu an farkına varmamız gereken şey birbirimizin rakibi değil yandaşı olmamız gerektiği..." - güçlü olmak sanal gücümüzü artırmaktan geçmiyor diye düşünüyorum..

    3- Sesimizin daha uzaklara gidebilmesi için kalabalık olup daha çok kişiyle daha güçlü bağırmamız gerektiğine inanıyorum ama bunun için birilerinin o kalabalığa öncü olup önden bağırması gerek.. bu işler biraz böyle yürüyor..

    4- Bir araya gelinince yepyeni taptaze fikirler tartışılacak, bu 5 kişi de olsa 25 kişi de olsa olacaktır. Sonunda kimsenin tek başına yapamayacağı kararlar alınacak buna emin olabilirsiniz.. Şu an kaç kişinin orada olacağını tahmin etmekten önce bir orası ve zamanı belirlemek lazım.. Haklılığımız kalabalık olmamızla paralel değil buna inanın...

    utku'uçar

    YanıtlaSil
  9. merhaba,
    ben de bir an önce bir buluşma organize edilmesi taraftarıyım. bunu için de tarih ve yer belirleyip (tarihi, buluşmayı yaygınlaştırmak için 1 ay sonra olarak belirleyebiliriz) bunun duyurulması işini de bence tek elden çıkma bir afişle değil de uğraşabilen herkesin kendi tasarımıyla farklı farklı duyurulara dönüştürelim. Hem farklı hem de pek çok elden çıkmış renkli bir çalışma olsun!
    açıkçası ben "henüz ortada bir şey yok, sakin olalım" gibi beklemeci bir yaklaşımın bize bir şey kazandırmayacağını düşünüyorum. biz zaten enerjimizi yaşadığımız sorunlardan alıyoruz ve amacımız da sanıyorum dinamik bir birliktelik. samuel beckett'in ünlü sözü gibi "gene dene, gene yanıl, daha iyi yanıl" diyebilmek gerektiğine inanıyorum!
    ek olarak, sevgili mimarlar odası yk üyesi yılmaz, burada dönen yazılarda sen de görmüşsündür, ortak sorunlar üzerinden deneyim paylaşımları yapılıyor. herkes kendi durduğu yerden sorunlarını paylaşıp birlikte neler yapılabileceğini tartışmayı hedefliyor. Bu konuda hepimize düşen kimin hangi siyasal düşünceye sahip olduğunu, hangi siyasal eğilimin ağırlıklı olduğunu hesaplamak değil, çözümü ortakaştırmaktır. bu sebeple ancak ve ancak yapılanları marjinalleştirmeye yarayan "Yeterki şu çalışma bir siyasi taraf, boyut ve ya çıkar haline gelmesin." ifadesini somut örnekler üzerinden bir karşılığı yoksa kullanıp daha baştan yanlış yapmayalım. odanın genç yk üyesi olarak senden yaşça büyük yk üyelerinin sıklıkla düştüğü "kendimize çeviremiyorsak karalarız" hatasına düşmemeni kişisel olarak rica ediyorum.
    amacımız ortak, ortak yöntemler bulalım bırakın kimin nasıl bir görüşü varsa bu zemin üzerinde göstersin, kimseye apolitik olmayı dayatmak değil, küçük çıkarlar için birlikteliği yıpratmamak gerektiğini hatırlatacaksak da bunu süreç içerisnde yapalım. işte bir şey için erkense bunun için erken!
    görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  10. sanırım çoğunluk istanbuldan.diğer illerde olan arkadaşlar böyle birşeye katılması zor olur diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.. Bir kere buluşma sağlandıktan sonra diğer organizasyon çalışmalarının ve buluşmalarının daha rahat ayarlanabileceği kanısındayım. Bizler bir araya gelince mimarlar odasının da desteğiyle belli resmi yaptırımlar sağlayabiliriz. Benzer çalışmaların başka meslek odalarında sağladığı etkiyi görmüş biri olarak sabırsızlıkla buluşma tarihi ve yerini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar, söz konusu buluşma gerçekleşti mi? Gerçekleşmediyse, ne zaman ve nerede olacak?

    YanıtlaSil