20111113

Mimarlığı bıraksam mı?

Mimarlığı bıraksam mı?

2004 lisans, 2008 restorasyon yüksek lisans mezunuyum. Bütün öğrencilik hayatım boyunca ve sonrasında ara vermeksizin calıştım. Enka, Koray İnşaat, Rönesans gibi yurt dışında proje yapan şirketlerin taşeronluğunu yapan ofislerde hastane, konut, ofis, banka, ic mekan tasarımı gibi cesitli projelerde deneyim sahibi oldum. Bu arada eski eser konusunda da hatırı sayılır binaların restorasyon projelerini hazırladım, kurul aşamalarını takip ettim. İki haftadır iş görüşmelerine gidiyorum.Portfolyomu inceleyen şirket sahipleri, calışmalarımı cok yeterli bulduklarını ve cok beğendiklerini söylüyorlar. Şimdiye kadar aralarında cumartesi calışmayanı cıkmadı. Ücret beklentimi sorduklarında, mimarlık ofisi ise 3.000 tl, sadece restorasyon yapan bir ofis ise 3.300 tl diyorum. Daha hic geri dönüş yapan olmadı ve ben giderek artık bu yapış yapış kıymet bilmeyen sektörün bir parcası olacağıma, gidip cihangir'de kafelerde calışsam, eminim bahşişlerden daha cok para kazanırım diye düşünmeye başladım. İstediğim ücretlerin, özellikle de calışma saatleri göz önüne alındığında, cok normal olduğunu düşünüyorum, ve kesinlikle bu ücretin altına düşmek istemiyorum. Eğer beklediğim şartlarda bir yer bulamazsam ciddi anlamda mimarlık mesleğime nokta koymayı düşünüyorum.

7 yorum:

  1. açıkçası babadan malın/paran var ise hiç uğraşma derim. ne iş arayacaksın. ya da ne bileyim, programcı olabiliyorsan ol. kafe aç işlet.
    ya da insana değer veren bir ülkede (batı) daha az parayada olsa çalışmak için başvur.
    ben çalışıyorum ama senin gibi düşünüyorum çalıştığım halde. istediğin parayı aldığım halde insan olarak değer görmemek ile kıyaslayınca o paraların da bir anlamı yok. bırak mimar olarak değer görmeyi.
    sadece birini yapabilecek bir ışık görsem bırakmassam mesleği başka bişi bilmiyorum. ne işim var bu adamlarla. senin de yok bu adamlarla işin, bu kadar iş deneyimine rağmen seni değersiz görenlerle.

    YanıtlaSil
  2. evet katiliyorum. bende 8-9 yıl cebellestim. imanim gevredi sonunda vazgectim. salak yerine konacagima hic yapmam daha iyi.
    dedim baska bir alanda calisayim, sektor degistirince gordumki memlekette her yer ayni tas ayni hamam. haftada 5 gun ev temizlemeye gitsem ayni parayi kazaniyorum, ustelik 2 gun tatil ve fazla mesai yok. sigorta dersen sirketlerin cogu onuda yapmiyor zaten.
    sonunda sektor degistirmenin otesine gecmeye karar verdim. ulke degistirmek en guzeli. tavsiye ederim. iyi sanslar..

    YanıtlaSil
  3. son sınıfım ve stajdan sonra anladımki Türkiye için gereksiz bir meslekmiş. aranan özelliklere bakıyorum tasarım yönü 3dsmax yabancı dil verilicek maaşıda az çok tahmin edebiliyorum. ben galiba sanslıyım bu mesleği üniversitede bırakabileceğim.Mimarlık eğitimi aldığım için çok mutluyum çok şey kazandırdı bana ve sadece bir ofiste gidip teknik ressamlık yapmak değil mimarlık farklı çözümler üretebilmek bu noktada durun bence farklılaşarak daha rahat koşşullara ulaşabilirsiniz buda küçük kardeşinizden bir öneri ve bişey sölemeliyim 1200 gibi rakamları duyunca ağzınızı serbest bırakın bence bu denli bir eğitimden sonra bunu hakediyosunuz

    YanıtlaSil
  4. en azından bu meslekle ilgili bir zamanlar beklentileriniz varmış.Ben henüz öğrenciyim ve 6. yılım bitti hala mezun olamadım.Ve bu meslekle ilgili en büyük hayalim sadece bir devletm memuru olabilmek.Bundan öte hayal bile kuramıyorum.6 yıllık öğrencilik hayatımda resmen tükendim.Okulumun zorluğumu,hocaların böcekmişim gibi davranmasımı,yaptığım onca staj onca çalışmaya rağmen halan ayda 400 tl ye part-time köpek gibi çalışıp çok şükür demek zorunda olmamı..neye isyan edeceğimi bilemez durumdayım.Tek derdim sadece azıcık aşım ağrısız başım artık.Mezun olmak istiyorum çünkü sadece babama mezun oldum diyebilmek için.Kendim için mesleğim için hiç bir hayalim yok artık.Daha eğitimimin ilk yıllarında garsonluk yaparak mimarlıktan kazandığımdan daha çok para kazanıyor daha mutlu bir iş ortamında bulunup daha fazla değer görüyordum...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    aradan bayağı bir zaman geçmiş olsa da sormak istedim.

    mimarlığı bıraktınız mı?

    bıraktıysanız ne yapıyorsunuz. Bırakmadıysanız ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir işyeri bulabildiniz mi?

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar yapmayın Allah aşkına. Mimar dediğin başı dik, kimseye muhtaç olmayan, herkesin ona muhtaç olduğu, kendi işlerinin patronu olduğu kimselerdir. Kendi işinizi kurun, mütahitlik bizim işimiz, daha doğrusu genel anlamda inşaat bizim işimiz. Cahil insanlara bu işleri ve bu fırsatları vermeyelim. Onutmayinki her şey bizim elimizde onurumuzu kurtarmak ve korumakta bizim elimizde

    YanıtlaSil
  7. Ben şuanda ogrenciyim yazilanlari okuduktan sonra calisma hayatindan sogudum bukdar vahim durum damiyiz meslektaşlarım

    YanıtlaSil