20110314

fransa'da mimarlık; bu kosullar halkin yilmadan savasmasiyla elde edilmistir

Merhaba

Ucbucuk senedir Paris de mimar olarak calismaktayim. Suze buralarin calisma kosullarini anlatmak istedim. Ama kosullari anlatmadan once belirtmeliyim ki bu kosullar halkin yilmadan savasmasiyla elde edilmistir oyle armut pis durumu olmamistir... Bugun bile bir mimarlik ofisi fazla mesai vb durumlaeda adaletsizlik yaparsa
calisma kurumuna bir telefon acmaniza bakar, is verzn kontrol edilir ve istisnasiz cezalandirilir. O yuzden sevgili mimar arkadaslarim, meslek sevgimuz, kendi gelecegimiz ve akil sagligimiz icin orgutlenmeli bu ise bir son vermeli!

Gelelim burada isler nasil yapiliyora: kontratsiz sigortasiz is yok, stajlar bile universite ile kisi bazında imzalanan kontratla yapilir ve okulun belirledigi min maas verilmek zorundadir. Bu maas 1800euro net civarindadir ve Paris de ev kirasi birkac sinema redtoran vb odenerek rahat ama mutevazi hayatin bedeline denk duser. Ofisin icinde kontratsiz sigortasiz bir kisi bulamazsiniz. Sigorta maas bordrosuna gore yatar ve ofis o bordroda gozuknmeden 1 euro bile veremez size. Muhasebe ve vergi kontrolleri sayesinde bu imkansiz hale getirilmis. Haftalik yasal calisma suresi 35 saattir. Haftada 4saat de fazla mesai yapilabilir kontrata dahil olarak. Onun didinda halen fazla mesai yapilmasi gerekirse yasal olarak yillik en fazla 150saat yapilabilir. Otesinin imkani yok. Tum fazla mesailer ya odenir -maasinizin 1.25 kati ve vergi muhafiyeti alarak- ya da birebir tatil olarak verilir. Bunun disinda 5 hafta yillik izin vardir, izin istenince 72saat icinde cevap vermek zorundalar. Bu izinmerin 2 haftasinin tarihini patron secebilur fazlasi yok.

Soruyorum dimdi fransiz mimarlar insan da biz neyiz? Birsey yapmali herseyi kabul etmemeli. "

isimsiz

5 yorum:

  1. haftada 35 saat mesai ve diğer insani şartları görünce acı acı gülümsedim. 35. saati biz üçüncü günümüzde dolduruyor, üstüne cumartesileri de işe geliyoruz. hayatımızın tüm gündüzleri ofislerde geçiyor. yazı için teşekkürler, gözlerimi biraz daha açmama yardımcı oldu.

    YanıtlaSil
  2. staj yapan öğrenci 1800euro net alıyorsa, burada yeni mezun mimar 1800TL alamıyorsa... yada biz hepten insani yaşam haklarımızı istemekten vazgeçmişsek...

    YanıtlaSil
  3. bu şartlardan hep şikayet eden arkadaşlar, ÇALIŞMAYIN ! hem bu kadar şikayetçisiniz, hem de bu kötü şartları sunan ofisler hiç elemansız kalmıyor... Hayır, ben sırtı sağlam bir çalışan değil, tam tersi bir işverenim. Benim ofisimde pazarı bırakın, cumartesi bile sadece ben çalışırım, akşam mesai bitiminde herkes çıkar gider, kalıp çalışayım diyeni ben postalarım hadi evine diye, yemek parası veririm, ssk yaparım. Benim okuldan dönem arkadaşlarım ise sizi köle gibi kullanan, sabahlara kadar haftasonu dahil çalıştıran, sabahlama sonrası geç gelene surat yapan insanlar... Bunu niçin söylüyorum, burada şikayet eden insanların %80 i iş kurduklarında aynı şeyi başkalarına yapacaklar, ve hiç elemansız kalmayacaklar, insanlar kapılarında "olsun XYZ de de çalışmış görüneyim cvimde" diye sıraya girecek. Aynı ofiste sabahladığım insanlar, ben "bizi sömürdüler, ben aynı şeyi kimseye yapamam" derken, sizin burada şikayet ettiğiniz patronlar oldular, ve hepsi bu sayede benden daha fazla kazanıyor, çünkü gönüllü köle bol memlekette, hak verilmez, alınır, çuvaldızı biraz da kendinize batırın..

    YanıtlaSil
  4. İbrahim Canseven22 Şubat 2012 05:44

    fransayla aramızdaki fark şu: onlar "gelişmiş ülke", biz "gelişmekte olan" yani aslında "gelişememiş ülke"yiz. Ekonomik, kültürel, ahlaki ve siyasi olarak aramızda fark hayatın her alanına yansıyor.

    YanıtlaSil
  5. merhaba banimde en büyük hayalim okulu bitirdikten sonra fransada mimar olarak calısmak..siz oraya nasıl gittiniz.fransızcanızı nasıl geliştirdiniz..acıkcası oraya giidiş hikayenizi cok merak ediyorum aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil