20101218

mimarlar odasına çok önemli görev düşüyor

Ben serbest çalışıyorum. Ama keşke biryerlerde çalışıyor olsaydım dedim şimdi diğer mesajları okuyunca. Piyasada serbest çalışan mimarların sorunlarına da değinmek isterim. En iyisini en ucuza almak isteyen müteahhitler ve mal sahipleriyle uğraşmak, Mimarlar odasının yayınladığı taban fiyat listesini tavan fiyat olarak algılayıp fiyatı fütursuzca kıran meslektaşlarımız yüzünden aylarca uğraşılan projeden harç, kdv, ozalit vb.
masraflar sonunda kuş kadar para kazanmak ya da kazanamamak, tabii faturanı liste fiyatı üzerinden kesmek ki bu aldığın paranın hemen hemen 2 katına denk geliyor ve bittabii her ay devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmek (kdv, geçici vergi, gelir vergisi, bağkur, ssk vb.). Sonra da ya sürünmek ama direnmek ya da dükkanı kapatmak. Bu anlamda bence mimarlar odasına çok önemli görev düşüyor. Bir liste fiyatı uygulaması var ise bunun denetiminin de yapılması ve herkesin piyasada kafasına göre at koşturamaması gerekiyor. Nasıl faturaların denetimi yapılıyorsa ücretlerin de denetimini kolaylaştıracak uygulamalar getirilebilir.

isimsiz

1 yorum:

  1. http://forum.arkitera.com/showthread.php/22918-Neden-almad%C4%B1%C4%9F%C4%B1m%C4%B1z-paran%C4%B1n-tam-liste-fiyat%C4%B1-tutar%C4%B1n%C4%B1-fatura-etmek-zorunday%C4%B1z

    YanıtlaSil